De behandeling

Tijdens de eerste behandeling wordt een uitgebreid onderzoek afgenomen. Dit onderzoek bestaat uit een vraaggesprek over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid. Vervolgens wordt de pols gevoeld en de tong bekeken.

Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt de diagnose gesteld en  een behandelplan gemaakt. Hierbij wordt in overleg met u gekozen voor één of meerdere behandeltechnieken. Welke van de methodes wordt toegepast zal afhankelijk zijn van uw klacht.

Behalve klassieke acupunctuur kunnen ooracupunctuur, moxa, cuppen, Chinese kruiden en tuina- of shiatsu massage een belangrijk onderdeel uitmaken van de behandeling.

Acupunctuur werkt met behulp van dunne, steriele wegwerpnaalden. Het plaatsen van de naalden is in de regel niet pijnlijk maar kan een gevoel van een elektrisch stroompje of een dof gevoel geven.

Moxa wordt vervaardigd uit bladeren van het Bijvoetskruid (Artemisia Vulgaris). Moxeren is een methode waarbij acupunctuurpunten gestimuleerd worden door de warmte van een moxastick of moxalamp. Dit bevordert de energie en bloedcirculatie.

Ooracupunctuur is een methode binnen de acupunctuur waarbij de naalden op punten in het oor geplaatst worden. Ooracupunctuur is een op zichzelf staande behandelmethode. Het wordt ook gebruikt ter ondersteuning van lichaamsacupunctuur, bij de behandeling van bijvoorbeeld rook- of eetverslavingen of bij pijnklachten. Er kunnen kleine verblijfnaaldjes worden gebruikt, die enkele dagen in het oor blijven zitten.

Bij cuppen worden verwarmde glazen bollen op de meridianen geplaatst. Hierdoor wordt een sterke doorbloeding bereikt en kan de energie weer vrij stromen.

Massage technieken die wij gebruiken zijn tuina, shiatsu en voetreflexologie.

Chinese kruiden kunnen worden voorgeschreven ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling.


De eerste behandeling duurt ongeveer een uur. Een vervolgbehandeling duurt ongeveer 45 minuten.